NE555 kullanarak PWM lamba parlaklık ayarı ( dimer )
PWM lamba sönük.
IC NE555 zamanlayıcısını kullanan basit ve verimli bir PWM lamba dimeri bu makalede ele alınmıştır. Dün doğrusal regülatör bazlı dimmerler sadece% 50 maksimum verime ulaşabilir ve% 90’ın üzerinde verime ulaşabilen PWM bazlı dimmerlere kıyasla çok daha düşüktür. Isı olarak daha az miktarda güç boşa harcandığından, PWM dimmerlerin anahtarlama elemanları daha küçük bir soğutucu gerektirir ve bu da çok fazla boyut ve ağırlık tasarrufu sağlar. Basit bir deyişle, PWM tabanlı lamba dimmerlerinin en göze çarpan özellikleri yüksek verimlilik ve düşük fiziksel boyuttur. Bir 12V PWM lamba dimerinin devre şeması aşağıda gösterilmiştir.
555 zamanlayıcı IC’nin temellerini ve uygulamalarını öğrenmek için 3 çok iyi kitap öneriyoruz. Bu kitaplar iyice gözden geçirilmiştir ve bu bağlantıya tıklayarak satın alınabilir: – 555 Öğrenmek İçin Harika Kitaplar 555 Devre ve Projeler
Şekil 1: NE555 kullanan PWM lamba dimeri
Gördüğünüz gibi, 2.8KHz’de çalışan kararlı bir multivibratör olarak bağlanan NE555 zamanlayıcı IC’si bu devrenin kalbini oluşturur. Dirençler R1, R2, POT R3 ve kapasitör C1 zamanlama bileşenleridir. IC çıkışının görev döngüsü, POT R3 kullanılarak ayarlanabilir. görev döngüsü ne kadar yüksek olursa lamba parlaklığı o kadar yüksek olur ve görev döngüsü ne kadar düşük olursa lamba parlaklığı o kadar düşük olur. Diyot D1, kararsız multivibratörün şarj döngüsü sırasında POT R3’ün alt yarısını atlar. Bu, görev çevriminden bağımsız olarak çıkış frekansını sabit tutmak için yapılır. Transistörler Q1 ve Q2, 12V lamba için bir darlington sürücü aşaması oluşturur. Direnç R4, transistörün Q1 temel akımını sınırlar.
Değişken görev çevrimi kararsız multivibratörü anlama.
Daha önce de söylediğim gibi, NE555 tabanlı değişken görev döngüsü kararsız çoklu vibratör bu devrenin temelini oluşturur ve bunun gibi iyi bir bilgi, bunun gibi projeler tasarlamak için gereklidir. Açıklama kolaylığı için, kararsız multivibratörün zamanlama tarafı aşağıdaki şekilde yeniden çizilmiştir.
Şekil 2: Değişken görev döngüsüne sahip kararlı multivibratör
POT R3’ün alt ve üst yarısı sırasıyla Rx ve Ry olarak gösterilir. Kararsız multivibratörün çıkışının başlangıç anında yüksek olduğunu düşünün. Şimdi C1 kapasitörü R1, Rx ve R2 yolundan şarj olur. POT R3’ün alt yarısı yani; Ry sahne dışında çünkü D1 diyotu baypas ediyor. Kondansatör üzerindeki voltaj 2/3 Vcc’ye ulaştığında, dahili üst karşılaştırıcı çıkışını çevirir, bu da dahili flip flop’u çıkışını değiştirmek için yapar. Sonuç olarak, kararsız multivibratörün çıkışı azalır. Basit bir ifadeyle, kararsız multivibratörün çıkışı, C1 üzerindeki yük 2/3 Vcc’ye eşit oluncaya kadar yüksek kalır ve burada = 0.67 (R1 + Rx + R2) C1 üzerindeki T denklemine göre değişir.
Dahili flip flop şimdi ayarlandığı için, kapasitör R2, Ry yolundan deşarj pimine doğru boşalmaya başlar. C1 kapasitörü üzerindeki voltaj 1/3 Vcc olduğunda, alt karşılaştırıcı çıkışını çevirir ve bu da dahili flip flopun çıkışını tekrar değiştirmesini sağlar. Bu, kararsız multivibratörün çıkışını yüksek yapar. Basit olmak gerekirse, kararsız multivibratörün çıkışı, C1 kapasitörü üzerindeki voltaj 1/3 Vcc olana ve T kapalı = 0.67 (R2 + Ry) C1 denklemine kadar düşük kalır . Daha iyi anlamak için NE555 zamanlayıcısının dahili blok şemasına bakın.
Şekil 3: NE555 dahili blok şeması
POT3 düğmesinin konumundan bağımsız olarak frekans nasıl sabit kalır?
POT3 düğmesinin konumu ne olursa olsun, toplam direnç aynı kalır (burada 50K). Üst tarafta (Rx) bir şey azalırsa, aynı miktar altta (Ry) artar ve aynı şey daha yüksek (T açık ) ve daha düşük (T kapalı ) zaman periyotlarına uygulanır. Aşağıda gösterilen türetme, konuyu kolayca kavramanıza yardımcı olacaktır.
Şekil 2’ye atfen, aşağıdakilere sahibiz:
T açık = 0.67 (R1 + Rx + R2) C1
T kapalı = 0,67 (R2 + Ry) C1
“T” çıkış dalga formunun toplam süresi aşağıdaki denkleme göre hesaplanır:
T = T açık + T kapalı
Bu nedenle, T = 0.67 (R1 + Rx + R2 + R2 + Ry) C1
T = 0.67 (R1 + 2R2 + Rx + Ry) C1
Biliyoruz ki Rx + Ry = R3
Önceden T = 0.67 (R1 + 2R2 + R3) C1
Bu nedenle frekans F = 1 / (0,67 (R1 + 2R2 + R3) C1)
Yukarıdaki denklemden, frekansın sadece C1, R1, R2 bileşenlerinin değerine ve R3’ün tüm değerlerine bağlı olduğu ve R3 düğmesinin konumuyla ilgisi olmadığı açıktır.
https://drive.google.com/file/d/1QaDUGGeAiawkhuILuXL_nWwwfjEC-Ryp/view?usp=sharing